Çfarë ndjen njeriu në momentin e vdekjes? Ja disa nga konkluzionet e shkencës

Vdekja është një fenomen që në çdo moment të jetës vjen tek të gjithë njerëzit. Prandaj, ajo gjeneron frikë dhe pasiguri për shumicën dërrmuese. Aq shumë, saqë shumë pyesin për ndjesitë që ndjen gjithkush para se të vdesë. Përveç kësaj, njerëzit janë gjithashtu të shqetësuar të dinë nëse ky fenomen mund të ndihet.

Advertisements

Në të njëjtën mënyrë, shumë herë ata mendojnë se si do të jetë radha e tyre për të vdekur. Epo, dhimbja që mund të ndjejnë në atë moment u shkakton frikë dhe i bën të imagjinojnë një numër të madh skenarësh.

Për shkak të kësaj, disa grupe studiuesish janë interesuar të analizojnë këtë fenomen të pashmangshëm me objektivin kryesor zbulimin e secilës prej ndjesive që njerëzit mund të ndjejnë në momentin e vdekjes.

Advertisements

Për këtë arsye, në këtë artikull ne ndajmë me ju qartësitë që janë arritur pas disa prej këtyre studimeve. Zbuloni ato dhe jepini vetes mundësinë të zbuloni disa nga dyshimet që ju pushtojnë kaq shumë!

Disa njerëz kanë qenë mes jetës dhe vdekjes. Për këtë, pas rikuperimit, ata kanë rrëfyer përvojat e tyre dhe kanë shprehur atë që kanë ndier kur kanë qenë në prag të shuarjes së dritave përgjithmonë.

Kështu, një numër i madh individësh janë shprehur se kanë parë një dritë të bardhë në fund të një tuneli. Gjithashtu, njerëz të tjerë kanë thënë se e kanë parë shpirtin e tyre duke u larguar nga trupi.

Nga ana tjetër, një grup tjetër i atyre pacientëve janë shprehur se kanë parë një nga të dashurit e tyre që nuk ishte më në jetën tokësore. Dhe një numër i fundit njerëzish thanë se përjetuan një ndjenjë të pallogaritshme paqeje.

Shkenca ende nuk e konfirmon plotësisht ekzistencën e këtyre përvojave. Sepse ende nuk e dinë nëse është një ngjarje që varet nga faktorë biologjikë apo shpirtërorë. Megjithatë, ajo që ata kanë njohur si një arsye biologjike është mosfunksionimi progresiv i trurit. Epo, në atë moment gjaku i nevojshëm nuk rrjedh dhe, për shkak të kësaj, është e mundur që njerëzit të shohin disa imazhe.

Për të sqaruar pak më shumë situatën, Universiteti i Southampton (Angli) kreu një studim. Për ta bërë këtë analizuan situatën e disa njerëzve që ishin gati të vdisnin. Kështu, kur arritën në fazën e analizës, zbuluan se më shumë se 40% e atyre njerëzve përjetuan disa nga ato episode që u përmendën më lart.

Për më tepër, ata zbuluan se arsyeja është sepse aktiviteti i trurit mund të vazhdojë të funksionojë pothuajse 3 minuta pas arrestit kardiak. Prandaj, në atë moment ata mund të kenë ato përvoja afër vdekjes. Fakti që truri vazhdon të funksionojë hap mundësinë që në atë moment të shihen ato pamje që përmendën pacientët e ringjallur.

Përveç kësaj, një studim i publikuar në “New England Journal of Medicine” analizoi situatën e 631 personave që ishin në prag të vdekjes në ICU, në 3 vende të ndryshme. Në këtë mënyrë, ata zbuluan se 14% e këtyre pacientëve shfaqën lëkundje të konsiderueshme kardiake kur pulsi i tyre u zhduk plotësisht. Në këtë mënyrë, kishte gjasa që në ato momente të përjetonin edhe përvojat e përshkruara më sipër.

Së fundi, analizat shkencore kanë qenë gjithashtu të interesuara për të zbuluar nëse ndihet një lloj dhimbjeje në momentin e vdekjes. Është e qartë se njerëzit që vdesin nga një atak në zemër ndjejnë djegie në gjoks. Nga ana tjetër, ata që vdesin në gjumë mund të mos ndjejnë asgjë. Prandaj, u vërtetua se jo të gjithë njerëzit ndjejnë të njëjtat ndjesi në kohën e vdekjes. Kjo, sepse secili mund të përjetojë vizione të ndryshme ose një dhimbje unike.

Artikulli paraprakNafta vazhdon të thyejë rekorde, niveli në bursa është më lirë se para luftës, Bordi i Transparencës ua jep qytetarëve me çmim të lartë
Artikulli tjetërPamjet nga atentati tronditës në Vlorë me dy të vdekur dhe një të plagosur, makina e bërë shoshë(Video)