Nuk janë të afta në timon? Ja çfarë thonë statistikat për gratë shofere

Një grua është e aftë të bëjë gjithçka ashtu si çdo burrë. Megjithaë, kemi dëgjuar shumë herë se “gratë nuk mund të ngasin makinën” ose se “ato nuk janë të afta në timon” në krahasim me burrat. Por, a ka një fakt shkencor që pretendon se gratë nuk mund të ngasin makinën? Apo është një tjetër stereotip?

Advertisements

Deri në qershor 2018, grave u ndalohej të drejtonin makinën në Arabinë Saudite. Qeveria e vendit besonte në disa rregulla që diktonin se gratë nuk duhej të udhëtonin pa asnjë kujdestar mashkull, në shumicën e rasteve i cili do të ishte në gjendje të drejtonte makinën për to.

Advertisements

Përveçse ky është një rregull në një vend, është një stereotip në të cilin shumë njerëz besojnë, se gratë nuk duhet të udhëtojnë vetëm ose që burrat mund të ngasin gjithmonë për to. Për shkak të kësaj, qysh në kohët e hershme, ishte mashkulli në familje që drejtonte makinën dhe femrave u jepeshin më pak mundësi, duke rezultuar në pjesëmarrje më të vogël të tyre në aktin e vozitjes.

Sipas raportimeve, në Mbretërinë e Bashkuar në vitin 2017, burrat ishin përgjegjës për 72% të të gjitha dënimeve në lidhje me kundërvajtjet e trafikut edhe pse numri i shoferëve meshkuj dhe femra ishte pothuajse i njëjtë. Sipas të njëjtit studim, burrat ishin përgjegjës për 84% të të gjitha shkeljeve të drejtimit të automjetit në gjendje të dehur dhe 78% të të gjitha shkeljeve të shpejtësisë.

Të gjitha këto rezultate të studimit janë të mjaftueshme që ne të kuptojmë se sa drejtuese të sigurta janë gratë në krahasim me burrat.

Artikulli paraprakNga njohja me të e deri te zgjerimi i familjes, rrëfehet si rrallëherë partnerja e Elvis Pupës
Artikulli tjetërTensionet në Veri të Kosovës/ Rama për BBC: Marrëveshja shumë afër, e gjitha falë…