Në Belgjikë, frika nga një sulm bërthamor, ka bërë që pilulat e jodit të tërhiqen në masë.

Fillimi i pushtimit rus të Ukrainës dhe luftimet rreth termocentralit bërthamor të Çernobilit kanë shkaktuar një bum të kërkesës për tableta kundër rrezatimit me bazë jodi në Belgjikë.

Advertisements

Në vendin që ka shtatë reaktorë bërthamorë ende në funksion, tabletat e jodur kaliumi shpërndahen falas nga farmacitë me paraqitje të thjeshtë të kartës së identitetit.

Shoqata e Farmacistëve Belgë raportoi se vetëm të enjten e kaluar, kur mbërritën lajmet e para për luftimet pranë centralit bërthamor të Ukrainës, u dorëzuan 1500 kuti me 10 tableta.

Advertisements

Të premten dhe të shtunën, kërkesa u rrit në 4,000 pako në ditë dhe dërgesat vlerësohet të kenë arritur në 30,000 të hënën. Tarifa që po i afrohen rekordit historik të regjistruar në mars 2018, kur gjatë zbatimit të planit të sigurisë bërthamore dorëzoheshin deri në 45 mijë pako tabletash në ditë.

Bumi i ri i kërkesës ka detyruar Agjencinë Federale të Belgjikës për Kontrollin Bërthamor të kujtojë se tabletat e jodit nuk duhet të merren paraprakisht ose me iniciativën e tyre, por vetëm me këshillën e autoriteteve. “Situata aktuale në Ukrainë nuk kërkon përdorimin e tabletave të jodit,” siguroi Agjencia në Twitter.

Teknikisht, pilula përdoret nëse jodi radioaktiv lëshohet në ajër, për të ngopur gjëndrën tiroide, duke parandaluar kështu thithjen e jodit radioaktiv dhe si pasojë rrezikun e kancerit të tiroides.

Siç thuhet nga Agjencia Federale Belge për Kontrollin Bërthamor: “Tabletat e jodit nuk ofrojnë mbrojtje ndaj substancave të tjera radioaktive nga të cilat, në raste urgjente, është e nevojshme të strehoheni. Për më tepër, përdorimi i tabletave rekomandohet vetëm për personat e moshës së caktuar.

Në rast të rrjedhjes së rrezatimit, fëmijët nën 18 vjeç, veçanërisht më të rinjtë, janë në rrezik më të madh për t’u prekur nga kanceri. E njëjta gjë vlen edhe për gratë shtatzëna ose ato që ushqejnë fëmijën me gji, ndërsa të rriturit e moshës 18 vjeç e lart janë në moshën 40 vjeç ata kanë më pak të ngjarë të zhvillimi i kancerit të tiroides.

Rreziku ulet më tej për ata mbi 40 vjeç, duke e bërë përdorimin e tabletave kundërproduktive dhe madje potencialisht toksike. Prandaj apeli qytetarëve që të mos i marrin tabletat për shkak të një rreziku aktualisht inekzistent.