Dita e të dashuruarve festohet më 14 shkurt dhe quhet Shën Valentini. Çiftet shprehin dashurinë për njëri-tjetrin në mënyra të ndryshme. Disa i marrin partnerët në darka dhe të tjerë planifikojnë një surprizë në shtëpi. Sipas gojëdhënave, Shën Valentini ishte një prift dhe fillimet e kësaj dite nuk kanë qenë kaq romantike.

Advertisements

Dita e Shën Valentinit – Histori

Një besim popullor është se Shën Valentini ishte një prift katolik nga Roma në shekullin e tretë pas Krishtit. Romakët festonin festën e Lupercalia nga 13 deri më 15 shkurt, për të cilën burrat flijonin një qen dhe një dhi. Lëkura e tyre përdorej nga burrat për të fshikulluar gratë dhe për të rritur pjellorinë e tyre.

Gratë lidheshin me këta burra dhe kur ajo arrinte kulmin finalizohej me martesë. Më vonë, nga fundi i shekullit të pestë, kjo praktikë e diskutueshme u ndërpre dhe u zëvendësua me Ditën e Shën Valentinit, e cila festonte dashurinë dhe shoqërinë.

Kush ishte Shën Valentini?

Advertisements

Besohet se prifti ndihmoi çiftet e krishtera të martoheshin fshehurazi. Kjo ndodhi gjatë sundimit të perandorit romak Klaudi II, i cili nuk i lejonte burrat të martoheshin. Ai besonte se beqarët ishin ushtarë më të mirë dhe më të përkushtuar. Shën Valentini ishte kundër kësaj pikëpamjeje dhe i ndihmoi burrat të martoheshin fshehurazi.

Pasi u zbulua, perandori urdhëroi t’i prisnin kokën. Ai u ekzekutua më 14 shkurt të vitit 270, pas Krishtit. U deshën edhe 200 vite të tjera për të shpallur 14 shkurtin si Ditën e Shën Valentinit. Që atëherë, ajo është lidhur me romancën dhe dashurinë.