Një aksion mjaft simbolik dhe ndërgjegjësues është zhvilluar mbrëmjen e djeshme në Tiranë nga aktivistët e Kolektivit Feminis

Advertisements

Nëpër rrugët e kryeqytetit janë vendosur emrat e grave të vrara nga dhuna patriarkale në Shqipëri, gjatë gjithë vitit 2021.

“Në një shoqëri ku dhuna strukturore dhe patriarkale i shndërron gratë në viktima dhe burrat në kriminelë e ku krimi justifikohet e për të cilin vazhdimisht fajësohet viktima, reagimi masiv për një transformim rrënjësor është domosdoshmëri.

Mbi të gjitha, vrasja e grave dhe dhuna me bazë gjininë, nuk janë çështje private por shoqërore dhe politike. Për pasojë, adresimi i tyre meriton vëmendje gjithpërfshirëse dhe akte konkrete institucionale që garantojnë drejtësi për viktimat; mbrojtje, siguri e mirëqenie për të mbijetuarat dhe politika sociale që parandalojnë dhunën dhe hapin rrugën për barazi e drejtësi shoqërore.

Në kujtim të secilës që u nda dhunshëm, bashkohemi në përpjekjen e vazhdueshme për një jetë me dinjitet dhe në liri!

Advertisements

Lumturie Bici, 50 vjeç, vrarë nga bashkëshorti, Librazhd, 2021

Klarita Ismalaja, 45 vjeç, vrarë nga bashkëshorti, Krujë, 2021

Diana Vuka, 59 vjeç, vrarë nga i vëllai, Shkodër, 2021

Zhaneta Metani, përdhunuar, shfrytëzuar për prostitucion dhe vrarë nga Përparim Tela, Tiranë, 2021

Kristina Bardhi, shfrytëzuar për prostitucion dhe vrarë nga Përparim Tela, Tiranë 2021

Liljana Buzo, 54 vjeç, vrarë nga bashkëshorti, Elbasan, 2021

Dorina Alla, 39 vjeç, vrarë nga bashkëshorti, në prani të fëmijëve, Itali, 2021

Fëllënza Shirja, 45 vjeç, vrarë nga bashkëshorti, Kavajë, 2021

Irvana Hyka, 28 vjeç, vrarë nga bashkëshorti në prani të fëmijëve teksa ishte shtatzënë, Fier, 2021

Luljeta Heshta, 47 vjeç, vrarë nga partneri, Itali, 2021

Sanije Bandula, 83 vjeç, vrarë nga bashkëshorti, Shkodër, 2021

Anisa Shehu, 31 vjeç, vrarë nga bashkëshorti, Greqi, 2021

Joana Peca, 27 vjeç, qëlluar nga bashkëshorti në prani të fëmijëve, Florida, SHBA, 2021

Sabrina Bengaj, 23 vjeç, vrarë nga ish-bashkëshorti, Fier, 2021

Violeta Gurraj, 47 vjeç, vrarë në shtëpinë e saj nga bashkëshorti, Shkodër

Fëllënxë Rrasa, 45 vjeç, vrarë nga bashkëshorti, Divjakë, 2021

Jaësackie Jaboah, 31 vjeç, vrarë nga bashkëshorti shqiptar, Tiranë, 2021

Elinda Topalli, 50 vjeç, vrarë nga bashkëshorti, Austri, 2021

Elona Ibrushi, 36 vjeç, vrarë nga bashkëshorti, Greqi, 2021

Gjyle Topalli, 40 vjeç, vrarë nga ish-bashkëshorti, Vau i Dejës, 2022”, thuhet në reagim./albeu.com